Pikku juttu:
Sisältöpankki

Ilmastotietohaaste - nappaa vinkit talteen!

Ilmastotietohaasteessa tavoitteenasi on viedä ilmasto- ja ympäristötietoutesi seuraavalle tasolle. Olemme listanneet tälle sivulle mielenkiintoisia kirjoja, ohjelmia sekä podcasteja, joita kuuntelemalla voit kartuttaa tietouttasi. Kerää tästä suosikkisi talteen!

 

Kirjat

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

"Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin. Muutos alkaa arjesta; pieneltäkin tuntuvilla teoilla on suuri vaikutus!"

Saatavilla myös äänikirjana.

Anssi Jokiranta: Metsä meidän jälkeemme

Suomen suuret metsäpinta-alat toimivat valtaisana hiilinieluna ja vastavoimana päästöille. Samaan aikaan teollisuus tarvitsee puuta ja hakkuut vain kasvavat. Tämä uuden sukupolven, vetävästi kirjoitettu ja Tieto-Finlandialla palkittu metsäkirja pyrkii ratkaisemaan näiden asioiden ristiriitaa.

“Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, ja hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Teos ehdottaa vaihtoehtoja puupelloille ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa - sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin helmipöllökin.”

Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

"Risto Isomäen kirja käy tiiviisti ja yleistajuisesti läpi, miten voimme vähentää päästöjämme tavoin, jotka samalla pitävät meidät terveempinä ja pidentävät elämäämme."

Palkitun Isomäen taito asiantuntijuuden lisäksi on nimenomaan katsoa uhkien sijaan mahdollisuuksia ja inspiroida muitakin näkemään niitä. Jos tarvitset positiivisen, konkreettisen buustin niin omaan - kuin planeetan - hyvinvointiin, tässä on teos, joka vähentää ilmastoahdistusta kerralla!

David Attenborough: Yksi elämä, yksi planeetta

"Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa.

Brittiläinen David Attenborough tunnetaan upeista luontodokumenteistaan, kuten Elävä maa ja Sininen planeetta. Nyt, 94-vuotiaana, hän summaa kirjassaan, millaisen muutoksen ihminen on hänen elinaikanaan luonnolle aiheuttanut. Mikäli jatkamme samalla saastuttamisen ja metsänhakkuiden tiellä, omalle lajillemme käy huonosti, Attenborough varoittaa. Voimme kuitenkin pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden, jos ryhdymme nyt toimeen. Emme tarvitse ihmeteknologioita, vaan poliittista tahtoa, kansainvälistä yhteistyötä ja uudenlaisia kulutustottumuksia. ”Olemme tulleet näin pitkälle, koska olemme planeettamme historian älykkäimmät oliot. Selvitäksemme eteenpäin tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin älyä. Tarvitsemme viisautta”, Attenborough sanoo."

Jonathan Safran Foer: Me olemme ilmasto

"Ilmastonmuutos uhkaa, ja pian tulevaisuuden muuttaminen on mahdotonta – joten miksi emme tee mitään? Tiedämme faktat, mutta emme tunne olevamme vaarassa.

Me olemme ilmasto ei syyllistä vaan kutsuu nostattamaan yhteisen toiminnan aallon. Ihmiskunta on ennenkin ratkaissut valtavia haasteita, ja voimme tehdä niin nytkin. Kun kaukainen uhka limittyy arkipäivään, sukupolvien ketjuun ja omiin valintoihin, hahmottuvat keinot planeetan pelastamiseksi.

Kaikki alkaa siitä, mitä syömme – ja emme syö – aamiaiseksi.

Kauniissa ja järisyttävässä kirjassaan Jontahan Safran Foer kirjoittaa siitä keskustelusta, jonka jokainen joutuu käymään itsensä kanssa. Jos tiesin, miksi en tehnyt mitään?"

Juha-Pekka Koskinen: Matilda pelastaa maailman

"Kukaan ei voi yksin pelastaa maailmaa. Niin ajattelevat myös Juhani ja Hanna Virtanen, kunnes heille syntyy pieni Matilda-tyttö. Kun Matilda kasvaa, Virtasten jokapäiväinen huoleton elämä pakkauspahvien, muovipullojen ja tyhjien säilykepurkkien maailmassa saa uuden käänteen. Miksi keittiössä on yhden roska-astian sijaan kolme ja lastentarhassa alkaa haista hapan maito? Uskaltaako äiti ja isä enää syödä mitään, etteivät jääkarhut näänny ja linnut putoile taivaalta?

Maailmassa ei todellakaan ole enää roskaa, kaiken voi käyttää uudestaan! Hauska ja tärkeä tarina toimeliaasta Matildasta on todellinen koko perheen kirja. Valloittavan kuvituksen on tehnyt lupaava nuori kuvittaja Paula Mela."

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Muutama vuosi sitten julkaistu tietokirja kurkkaa niin Suomen nykyhetkeen kuin tulevaan ja on siksi edelleen ajankohtainen. Miten Suomi keksii itsensä uudelleen ilmastonmuutoksen paineessa? Tämä journalistiikan opiskelijoiden ja toimittaja Hanna Nikkasen yhteistyössä kirjoittama teos oli yleisön ja asiantuntijoiden suosikki, se palkittiin Kanava-palkinnolla vuoden parhaana tietokirjana ja valittiin tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi sekä voitti Yleisö-Finlandian.

“Tällä vuosisadalla ilmasto muuttaa kaiken. Suomella on yksi jalka vanhassa maailmassa: siellä metsäteollisuus ja tehomaatalous ohjaavat politiikkaa, jatkuva kasvu perustuu öljyn kulutukseen, ja jokaisella uudella sukupolvella on aina edeltäjiään enemmän tavaraa ja hyvinvointia. Toinen jalka on astumassa täysin toisenlaiseen maailmaan, jota emme vielä tunne.”

 

Podcastit

Pesula podcast

"Pesula on podcast, jossa otetaan selvää, ovatko pinttyneet väittämät vastuullisuudesta totta. Ovatko yritykset ahneita viherpesijöitä? Pelastaako teknologia maailman? Laita pesuohjelma päälle, niin tiedät."

Aamukahvilla - Jakso 9: Ilmastoinnostus

"Miten päästä eroon ilmastoahdistuksesta? Voiko kestävästä kehityksestä puhua paasaamatta? Ilmastouutisista ja Timo Wilderness -Youtube-kanavasta tuttu Timo Korpi kertoo omasta, inspiroivasta vuodestaan päästöpaastolla, mutta harmittelee muun muassa sitä, miten paastoaminen loi kuilua hänen ja muiden ihmisten välille. Jakso luo tervetullutta toivoa ja tsemppihenkeä ilmastokeskusteluun."

Afterwork - Jakso 92: Ekologisempia valintoja vaate- ja tekstiiliosastolla

"Mistä tunnistaa viherpesu aidosti ekologisesta valinnasta? Tai laadukas materiaali huonolaatuisesta? Entä mikä on tavallisen ja luomupuuvillan ero? Ovatko keinokuidut aina pahasta? Muun muassa näitä aiheita pohditaan viikon Afterwork-hetkessä yhdessä tekstiilialan asiantuntijan kanssa."

Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta - Näin sijoitat rahasi vastuullisesti

"Miten löytää tuottavia, mutta vastuullisia yrityksiä tai rahastoja sijoituskohteiksi? Mitä tarkoittaa ESG ja miten sinä voit hyötyä siitä? Voiko piensijoittaja vaikuttaa oikeasti maailman tilaan? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén sekä vastuuraportteihin erikoistunut DI ja KTM Kaisa Kurittu käyvät läpi 5 kohdan listan siitä, miten sijoitussalkun sisältö rakennetaan vastuullisesti – ja samalla niin, että se tuo hyvät tuotot omistajalleen."

Tv-ohjelmat

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta

Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta on kuusiosainen televisio-ohjelma, joka käsittelee ilmastonmuutosta erilaisista näkökulmista ja pyrkii löytämään vastauksia meitä jokaista askarruttaviin ilmastokysymyksiin. Ohjelmassa käsiteltävät sata ilmastoa koskevaa kysymystä kerättiin suoraan meiltä suomalaisilta. Kaikki jaksot katsottavissa ilmaiseksi Ruudussa.

Dokumentti (Netflix): Katoavaa korallia kuvaamassa

“Sukeltajat, tieteentekijät ja valokuvaajat ympäri maailman ponnistelevat yhdessä dokumentoidakseen koralliriuttojen valtavia tuhoja. Usean, toisistaan riippumattoman korallimaailman dokumentoijan ja tutkijan viesti on sama: korallien tuho on nopeaa.”

Kaunis dokumentti herättää korallien arvostuksen myös niitä tuntemattomille katsojille ja avaa vedenalaisen maailman silmiemme eteen. Tieto voi kirpaista, mutta joitain ratkaisujakin olisi käytettävissä korallien kadon pysäyttämiseen, jos niihin vain tartutaan. Dokumentti palkittiin myös Sundance-elokuvafestivaaleilla.

Vihreämpi elämä

Vihreä elämä - mitä se oikeastaan tarkoittaa? Mitä tapahtuu, kun kuluttaja tekee valintoja ympäristöasiat huomioiden? Live Nelvik aloittaa oman ympäristöprojektinsa mittaamalla hiilidioksidipäästönsä. Norjalainen sarja, katsottavissa ilmaiseksi Yle Areenasta.

Dokumentti (Netflix): David Attenborough: Elämä planeetallamme

Tunnettu ja rakastettu tv-persoona David Attenborough on upea esimerkki siitä, kuinka mielensä voi pitää avoimena uudelle tiedolle läpi elämänsä. Yli yhdeksänkymppisenä legendaarinen luontodokumenttien kertoja ammentaa kaiken urallaan oppimansa meille koskettavassa ja kristallinkirkaassa muodossa. Hän kertoo elämästään sekä Maan evoluutiohistoriasta, suree koskemattoman luonnon katoamista ja tarjoaa toiveikkaan vision tulevaisuudesta tuleville sukupolville.

Verta, hikeä ja t-paitoja

Millaisen jäljen pikamuoti jättää luontoon ja ihmisiin? Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjassa, neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa suomalaista nuorta vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. Katsottavissa ilmaiseksi Yle Areenasta

Dokumentti (Netflix): Kiss the ground - maaperä hiilivarastona

Toivoa herättävässä dokumentissa tiedemiehet ja muun muassa valkokankaalta tutut aktivistit selvittävät, voiko maaperästä löytyä ratkaisu planeetan suojeluun ja taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Maanviljelyn kautta löydetyt havainnot tuovat toivoa teemaan uudesta ja virkistävästä näkökulmasta. Elokuvallisesti toteutettu dokumentti on sen tarjoaman toiveikkaan tiedon lisäksi ihanan mukaansatempaava.

Yle: I love muovi

Ylen sivuilta löytyy paljon artikkeleita ja videoita muoviin ja sen kierrättämiseen liittyen.